De ziua mea…

Astazi a fost ziua mea. In mod normal nu as fi acordat mare atentie acestui eveniment, fiindca nu mai sunt copil sa astept cadouri si la varsta mea, nu mai e motiv de bucurie ca a trecut inca un an. Dar varsta este totusi un jalon fiindca azi am implinit 50 de ani. Am trecut la categoria „varstnici” si sigur nu ma mai angajeaza nimeni de acum!

Fiindca am fost foarte detasat in aceasta zi si cum se apropie si sfarsitul de an, mi-am rezervat ziua sa fac multe din lucrurile pe care mi le propusesem demult sa le fac, dar nu le-am facut din lipsa cronica de timp. Deci azi am montat cremaliera sub acoperis, am montat limitatoarele de cursa pe cremaliera (o sarcina aparent usoara dar foarte dificila), am decuplat motorul cel vechi ca sa pot face probele de mars cu cel nou, am facut conexiunile in cutia cu relee ale SELETEK-ului pentru ca motorul cel nou sa fie conectat si la computerul din observator si am dat drumul „monstrului”…

Prima observatie este ca motorul cel nou are o forta imensa!!… Neavand (inca – fiindca Matei s-a apucat de conspectat in acest sens) soft-start sau soft-stop, pornirea motorului zguduie tot observatorul. Noroc ca acesta e facut bine si structura de lemn este prinsa peste tot cu buloane filetate, iar placile de izopan rigidizeaza si ele structura de lemn.

A doua observatie este ca Matei a facut o treaba pe cinste cu controlerul! Motorul cel vechi era si el comandat de SELETEK insa intr-un mod foarte nepractic si imposibil de introdus in vreo rutina de automatizare, deoarece pentru a deschide sau inchide acoperisul, trebuia sa apas „butonul” din panoul de comanda al SELETEK-ului ca si cand as fi dat un impuls – adica sa dau ON urmat apoi imediat de OFF. In acest fel nu aveam nici un control asupra pozitiei in care se afla acoperisul, fara a avea o camera video care sa-mi confirme asta (1) si nu puteam folosi nicidecum rutinele din VisualBasic pe care mi le-a facut Marian Achim ca sa comand acoperisul (2). Acum pot porni din nou la drum cu epopeea automatizarii observatorului.

Constat ca observatorul meu devine tot mai mult o opera colectiva. Eu am facut constructia si marea majoritate a lucrarilor anexe, fie ele mecanice sau electrice, dar sunt co-autori pana acum:

– Marian Achim cu partea de retea, configurare a SELETEK-ului, rutine VB de comanda automata via SELETEK pentru acoperis,

– Matei Conovici cu senzationalul sau controler

– Radu Gherase cu a sa la fel de senzationala statie meteo pe baza de ARDUINO, care nu numai ca face achizitii de date meteo, dar va face la un moment ulterior si legatura cu SELETEK-ul pentru a-i comanda acestuia inchiderea acoperisului cand conditiile meteo devin nefavorabile.

Toti cei de mai sus sunt astronomi amatori, fiecare din ei avand propriul sau observator astronomic – primul la Tismana, al doilea la Ostrov si cel de-al treilea la Valenii de Munte.

Am facut un filmulet cu probele de la noul motor de la observator.

 

Anunțuri
De jimao22 Publicat în ATM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s