Habemus Statie Meteo

Asa cum spuneam mai demult intr-o postare aici, am inceput lucrul efectiv la ultima parte importanta a automatizarii observatorului meu, cu ajutorul a doi prieteni astronomi, care si-au pierdut din timpul lor pretios ca sa ma ajute pe mine sa duc aceasta sarcina la bun sfarsit.

Primul – Matei Conovici (cmatei pe astronomy.ro) – m-a ajutat sa repar motorul cel nou de la observator, mult mai puternic si avand un controler conceput special ca sa interactioneze armonios cu SELETEK-ul meu. Intre timp, de cand am avut ultima intalnire cu Matei, am facut partea ce-mi revenea la motor pentru ca acesta sa devina functional: am montat placa controlerului in interiorul carcasei motorului, am facut legaturile dintre controler si motor / controler si alimentare / controler si butoanele de actionare si comanda, am montat motorul in observator pe suportul facut si montat anterior si am montat cremaliera pe bara de teava de otel rectangulara ce o va sustine fixata de acoperis. Ultimul lucru ce trebuie sa-l mai fac este sa montez efectiv cremaliera pe acoperis (am nevoie de o zi de lucru fara ploaie pentru asta), sa montez si sa reglez piesele ce vor seta capetele de cursa ale acoperisului si sa leg noul motor la releul de comanda al SELETEK-ului pentru actionarea automata a acoperisului. Totul e fezabil si sub control (adica ma descurc de aici incolo), ultimul si ultimul lucru ce trebuie facut fiind de a demonta motorul vechi care urmeaza sa ia destinatia observatorului lui George Vinturis de la Costinesti.

262 [1280x768]

264 [1280x768]

267 [1280x768]

Al doilea – Radu Gherase (radug pe astronomy.ro) – m-a ajutat cu statia meteo, care a deveni acum realitate. Am sa detaliez un pic acum despre aceasta statie, ce are la baza un proiect open-source de pe STARGAZERS LOUNGE si un Arduino Uno impreuna cu cativa senzori.

Statia are la baza o placa ARDUINO UNO la care sunt conectati cativa senzori. In momentul de fata acestia sunt un senzor MLX pentru detectia in infrarosu a norilor si un senzor de umiditate/temperatura DHT22, care face corelatia intre temperatura ambientala si cea a cerului (detectata de MLX) pentru a vedea daca sunt sau nu nori pe cer si care face de asemenea predictia punctului de roua. Schema este foarte simpla si am sa o prezint mai tarziu aici, mult mai complexe fiind programele care gestioneaza statia. Spun programele, intrucat sunt doua programe care lucreaza integrat ca sa obtina rezultatul vizibil in poza de mai jos:

interfata statie meteo20151122_214220 [1280x768]

Unul este programul care este incarcat in ARDUINO si care scoate de la senzorii externi datele de temperatura cer / temperatura ambianta / umiditate, scris intr-o varianta simplificata de C++ si al doilea program este cel care prezinta datele livrate de primul intr-un grafic care poate fi citit si arhivat astfel incat sa avem o situatie clara pe ecran – scris fiind in Visual Basic. Datele respective pot fi folosite mai departe de computerul care controleaza telescopul pentru a  da comenzi SELETEK-ului ca in caz de urgenta, sa parcheze telescopul si sa inchida acoperisul.

Programul este acum instalat pe computerul observatorului si placa ARDUINO impreuna cu senzorii functioneaza astfel incat sa vad intr-o perioada de timp oarecare daca sunt probleme in functionare. Am discutat cu Radu despre imbunatatirile ce urmeaza sa le facem la statie si programe si ele vor cuprinde (1) un grafic al punctului de roua, (2) un grafic separat pentru umiditate, (3) un span al timpului in care se face citirea pe ecran (acum se vad ultimele 3 ore de citire de date, dar vreau ca acest interval de timp sa poata fi setat de utilizator), (4) adaugarea unui senzor de ploaie – just in case, (5) adaugarea unui senzor de lumina – care sa dea posibilitatea automatizarii telescopului si cu lumina ca si parametru de comanda (de exemplu – rasare soarele, se inchide acoperisul automat si se inchide totul, sau facem poze deep-sky, apare luna si ne strica joaca, se inchide acoperisul si se inchide totul, etc.).

Sunt aproape de a incheia o noua etapa in istoria observatorului meu si ma bucur de asta. Sper sa imi ramana si timp ca sa si folosesc ce am si voi avea, la maxim, ca sa obtin si rezultate palpabile si folositoare.

 

Anunțuri
De jimao22 Publicat în ATM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s