Un august fierbinte

Sfarsitul lui iulie si inceputul lui august a fost prima perioada din acest an in care am avut o perioada mai mare de stabilitate atmosferica. Asa ca am profitat la maxim de acest fapt si mi-am petrecut aproape toata aceasta perioada la observator (bineinteles, cu acordul doamnei mele).
Desi am avut si inca am o perioada grea si obositoare la munca, am fortat „kilometrajul” si m-am culcat in aceasta perioada la orele 3-4 in fiecare dimineata, ca sa supraveghez set-up-ul ce poza de zor.
Am fost prins intr-o adevarata euforie a astrofotografiei, fiecare obiect mai interesant gasit te miri pe unde fiind o potentiala tinta. Daca ar dura mai putin achizitiile astea, as umple numaidecat un album…

Faptul ca am un pat acolo iar vremea a fost placuta pe timpul noptii, m-a facut sa stau mult privind la cer, mult mai mult decat am facut-o vreodata. Intr-una din nopti, pe cand priveam cerul astfel, un satelit (probabil) a traversat cerul de la Est la Vest, avand o viteza nu mai mare decat ar avea-o un satelit obisnuit. Ce a fost foarte interesant insa, a fost ca dupa momentul cand a trecut de zenit, intensitatea sa luminoasa a crescut mult si culoarea sa a devenit rosie, dupa care a scazut usor in intensitate, a redevenit alb si a disparut usor, usor. E destul de ciudat acest fapt, dat fiind ca se indrepta catre apus si in mod normal ar fi trebuit sa ramana vizibil pana disparea spre orizont, el venind din zona conului de umbra al Pamantului catre zona luminata de Soare. Perioada de timp cat a durat lumina rosie nu a fost mai mare de 2-3 secunde. 

Alta noapte, alta chestie interesanta. Desi erau nori la apus si prognoza nu a fost deloc buna pentru observatii, am stat la observator si am urmarit un film, acoperisul fiind deschis pentru orice eventualitate. La un moment dat, uitandu-ma pe cer catre Est, am vazut un spectacol magnific: niste nori foarte bine conturati, erau luminati din spate de Luna care tocmai rasarise de vreo ora, astfel incat marginile superioare ale norilor erau perfect conturate de lumina Lunii (care nu se vedea), iar razele Lunii ascunse dupa nori se rasfirau ca un evantai pe cerul plin de stele de deasupra norilor. Era o imagine de basm – unul din putinele momente cand as fi dorit cu adevarat sa am un DSLR ca sa surprind ceea ce vedeam.
Pe cand admiram privelistea ce se desfasura catre Est, in Nord-Est, cam la inaltimea Capellei care tocmai se ridica dinspre orizont (era cam 11:30-12:00 PM) un „fulger” a luminat cerul in directia respectiva. A fost ca un blitz punctiform, care a luminat cerul in zona respectiva (unde nu erau nori). Numai ca sursa de lumina nu era pozitionata nicidecum la nivelul solului ci s-a vazut distinct, in aer. Singura explicatie logica ce-mi vine in minte este ca ar fi putut sa fie un bolid care avea vectorul vitezei indreptat chiar spre mine.
Revenind la astrofotografie, obiectele luate un colimator in luna august au fost dupa cum urmeaza: Elephant trunk nebula (VdB142) – compozitie narrowband, Packman nebula (NGC 281) – doar Ha pentru moment si Wizard nebula (NGC7380) – doar Ha pentru moment.

vdB142_NB_PI_v2_ST

Elephant trunk –  11x1200s Ha, 4x1200s OIII, 8x1200s SII

 

NGC281- 14x1800_PI_ST

Packman nebula – 14×1800 sec Ha

wizz 14x12000_PI_ST_PS

Wizard nebula – 15×1200 sec Ha

Expunerile in OIII si SII sunt in desfasurare pentru ultimele doua obiecte. Cand vor fi gata, o sa updatez imaginile cu rezultatul in NB.

Partea de achizitie fiind acum destul de bine pusa la punct [in sfarsit !!!  :-)], am inceput sa lucrez la partea de procesare. In speta, am inceput sa invat sa lucrez cu PixInsight si punand rezultatele obtinute aici in StarTools, am reusit sa fac o procedura de procesare destul de frumoasa, care-mi da speranta ca o sa obtin niste rezultate notabile pana la sfarsitul anului.

Si fiindca nu aveam prea mult material proaspat la dispozitie, am luat la mana expunerile mai vechi (si mai bune) pe care le-am reprocesat. Un exemplu destul de frumos, ramas neterminat de aproape un an, a fost Melotte 15 (din centrul Heart nebula), pe care il procesasem doar mapat Ha-OIII-OIII pentru RGB. Acum am adaugat si expunerile SII nefolosite niciodata pana acum  si cu noile  proceduri de prelucrare am ajuns la rezultatul de mai jos.

ic1805_NB_PI_ST

Melotte 15 compozitie NB (Ha+SII, Ha+OII, OIII pentru RGB), reprocesat 2014

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s