Primele rezultate marcante

Este pentru prima data – de cand afundat fiind in problematica astrofotografiei – simt ca am ajuns la un nivel de care sunt oarecum multumit. Odata cu achizitia OAG-ului si a camerei de ghidaj corespunzatoare, calitatea achizitiilor a crescut brusc si exponential. Se poate si mai mult, evident, dar acum este vorba de „fine tunning” cum s-ar spune, nu lucruri de substanta.
Ma bucur ca am reusit sa ajung pana aici, fiindca felul meu de a fi nu imi da voie sa ma imprastii pe mai multe planuri pana nu este totul clar in spate. Din acest motiv poate si evolutia mea mai lenta.
Acum urmeaza sa ma concentrez pe partea care (deocamdata) nu-mi place – procesarea. Nu-mi place fiindca nu este o cale clara si bine definita, este nevoie de mult „feeling” si multa experienta. Sper sa reusesc sa trec si peste acest obstacol cat mai repede.
Ca si nivel de echipare – cateva aprecieri. Vazand rezultatele de acum si vazand chiar astazi un alt rezultat de pe astrobin – ASTA – facut aproape cu acelasi set-up ca al meu, imi dau seama ca rezultate mult mai bune nu voi putea obtine decat cu investitii uriase, pe care nu sunt dispus sa le fac nici acum si nici in viitorul previzibil. Tot ce am de facut de acum incolo este sa folosesc cu drag si spor tot ceea ce am avut sansa sa agonisesc cu eforturile de pana acum.

Revenind la rezultate, ghidajul cu OAG este fabulos si primele probe serioase le-am facut la o micuta nebuloasa din Lebada, SH1-89. Am facut 8 expuneri in H-alpha a cate 1800 de secunde fiecare si rezultatul (la nivelul cifrelor deocamdata) m-a impresionat profund. MaximDL mi-a masurat FWHM-ul si rotunjimea stelelor la 2.10 respectiv 0.05 (!!), cateva din cadre avand FWHM-ul si 1.80. Practic, stelele sunt PERFECT rotunde pe tot campul, exact cum vezi in tutorialele de astrofoto de pe net.
Ca si exemplu, NGC6888 pe care am prezentat-o mai inainte, avea FWHM-ul si roundness-ul 3.10 respectiv 0.25…0.35, functie de timpul de expunere (300…900 sec).

Ha 8x1800s_pi_1

Am facut si cadre in OIII la aceasta micuta nebuloasa si urmeaza sa le procesez impreuna, deocamdata asta e ce pot sa arat la acest obiect.

O alta realizare a fost revenirea de anul asta la Bubble nebula, cu noul set-up. Rezultatul este si aici frumos, tot ce lipseste fiind un numar mai mare de expuneri si o procesare mai corecta.

NGC7635_1x1200+7x1800 Ha_Pix

Si aici urmeaza o procesare impreuna cu expunerile in OIII si SII pe care le am deja, dar astept un rezultat mai bun decat ce am reusit pana acum.

Si o ultima poza, facuta acum cateva nopti. Este rezultatul achizitiilor dintr-o singura noapte, ceea ce a fost o premiera. Un Dumbbel Ha_OIII_OIII facut din expuneri de 1200 sec – 6 in Ha si 9 in OIII. Astept o noapte fara nori ca sa imbunatatesc semnificativ rezultatul.

Dumbell_Ha_OIII_OIII_Pix-ST-PS

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s