Un mic pas inainte

Seara trecuta a fost senin – un lucru atat de rar in ultima vreme. Imi propusesem sa incerc noile mele filtre LRGB CCD de la Baader. Am pornit voios la observator de pe la ora 16, cu gand ca pana incepe seara, sa mai fac ceva conexiuni intre releele comandate prin SELETEK si device-urile astronomice. Doar ca socoteala din targ…

Am vrut sa fac legatura cu un releu la butonul de start al calculatorului, astfel incat sa pot porni si calculatorul remote, via SELETEK, intrucat momentan solutia cu wake-on-lan pentru mine nu functioneaza – datorita configuratiei momentane a retelei. Am desfacut capacele de la calculator, am ajuns la butonul de start, i-am dus un fir conectat in paralel cu butonul, pana in spatele calculatorului, unde am montat o mufa-mama si de acolo am plecat cu un alt fir cu mufa-tata catre unul din releele libere de la portul THIRD al SELETEK-ului. Numai ca fara sa-mi dau seama, am facut un scurt-circuit si am ars (din fericire) doar siguranta din interiorul SELETEK-ului. Mi-a luat ceva timp sa gasesc una la fel, de 2A, ca cea originala si sa o inlocuiesc, dupa care m-am hotarat ca daca tot fac schimbarea asta, sa schimb si firul foarte gros (4×1) care mergea de la relee catre actionarea motorului de acoperis. Firul initial era prea gros si l-am schimbat cu un fir subtire si usor de pozitionat si flexat. Dupa cateva incercari in care am facut si cateva greseli (normal, nu?) si a trebuit sa reiau totul de la capat, am reusit sa termin toata treaba pe la 11:30, cand norii ocupau deja 1/2 din cer si o ceata densa se ridica din partea de jos a satului catre mine. Asa ca tot ce am mai apucat sa fac a fost sa testez daca instalatia merge cum trebuie, pornind din laptop, prin retea, calculatorul din observator si apoi facand niste probe de inchidere-deschidere a acoperisului in acelasi fel.

Ca o concluzie, ultimul releu disponibil din acest port il voi folosi sa pornesc remote sursa de alimentare de 12V care imi alimenteaza toate echipamentele astronomice – camera, roata de filtre, montura, dew-heater-ul), cu mentiunea ca va trebui insa ca SELETEK-ul sa ramana conectat la curent tot timpul (ca si router-ul de altfel) printr-o sursa separata, fiindca prin el fac toate actiunile de initializare a pornirii intregului sistem.

L.E. – am gasit un incarcator de „ceva” care scoate 12V la iesire si a carui mufa se potriveste exact cu mufa SELETEK-ului. Deci problema alimentarii separate (dar tot prin UPS) a SELETEK-ului s-a rezolvat. Cred ca am sa trec toate releele existente acum, pe portul EXP (acum sunt pe THIRD), fiindca am observat in setarile SELETEK-ului ca pinii 6,7,8 si 9 de la THIRD pot fi folositi ca si intrari de  senzori digitali sau analogici, lucru care poate sa ma ajute enorm in definitivarea solutiei de care am nevoie. Cand se mai clarifica lucrurile, am sa refac schema bloc a automatizarii cu toate modificarile survenite pe parcurs.

Sper sa vina si ceva vreme senina ca m-am saturat de poze de pe net si initiere in electronica.

Anunțuri
De jimao22 Publicat în ATM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s