MN-ul nazdravan si o galaxie interesanta

Noaptea trecuta am profitat de vremea relativ senina (pana pe la 1:30) si am facut cu Marian ce trebuia sa fac cu o noapte inainte – sa stau in observator si sa vad cum se comporta montura si telescopul la comenzile date de MaxPilote. Marian era conectat remote (de la Targu-Jiu) la calculatorul ce comanda telescopul si am facut teste pana ce am crapat de frig. Facand si teste de focusare  in procedurile lui MaxPilote, un „cutit” mi-a strapuns inima. La focusarea cu timpi de expunere mici, telescopul meu parea sa aiba astigmatism. Adica la in-focus, stelele erau alungite pe o directie si la out-focus, erau alungite pe o directie perpendiculara cu prima. Am crezut ca lesin, fiindca optica acestui telescop este recunoscuta a fi foarte buna si nu observasem absolut niciodata un astfel de fenomen. Cea mai probabila cauza am considerat a fi faptul ca focuserul nu era perfect perpendicular pe axa optica. Catadioptricele in general (si MN-ul in special) sunt foarte sensibile la nealinierea axelor optice ale corectorului cu primara. De asemenea, din acelasi motiv, focuserul trebuie sa fie perfect perpendicular pe acea axa. Nororcul meu este ca focuserul pe care-l am este un MOONLITE CR2 care este colimabil, deci la nevoie am iesire. Desi am fost imbracat bine si temperatura nu a scazut sub 1 grad, am intrat in casa aproape bolnav din cauza frigului. Noroc ca era apa fierbinte la boiler si o baie cum se cuvine m-a pus pe picioare.

Astazi am iesit din nou la teste, de data asta pornit fiind sa determin cauzele astigmatismului. M-am documentat toata ziua sa vad cum se face colimarea unui MN (pe stargazerlounge am gasit un topic excelent in acest sens – englezii sunt cei ce apreciaza cel mai mult tipul asta de telescop – am constatat ca sunt foarte multi posesori de Mn-uri in UK) si pe la 5 dupa amiaza eram in observator asteptand noaptea. M-am imbracat  mai gros decat ieri si dupa o scurta ocheada la Luna, am inceput testele prin a focusa bine telescopul cu FocusMax, ca sa gasesc pozitia de focus corecta si sa revad efectul detectat cu o seara inainte. Numai ca stupoare, nu se mai vedea nimic. Nici un fel de astigmatism. Stelele erau perfect rotunde si in- si out-focus. Nu-mi explic ce s-a intamplat. Daca nu vedea si Marian asta cu o seara inainte, as fi zis ca am visat.

Cert e ca toata seara am frecat telescopul cu FocusMax-ul si am inceput sa prind ideea dupa care functioneaza acesta. Pe la 11 am zis sa si pozez ceva si am inceput sa caut niste nebuloase in zona circumpolara, tinand cont ca Luna era ca un mare bec pe cer in directie opusa. Am gasit insa o galaxie interesanta pe care am inceput sa o pozez – este vorba de IC342. Este destul de putin cunoscuta, fiind in planul galactic (cu mult praf), dar este a treia galaxie ca si marime unghiulara de pe cer, dupa Andromeda si M33, avand un diametru cam de 2/3 din cel al Lunii. Achizitiile sunt in desfasurare la ora la care scriu, probabil ca mai tarziu un pic o sa pun o prelucrare grabita a expunerilor facute (doar luminanta deocamdata).

Editat in 14 ianuarie: am scos ceva semnal dar nu prea  mult din imaginile galaxiei asteia, aflata la 10 mil. ani lumina de noi, in constelatia Cameleopardalis . Am avut la dispozitie 100 minute expuneri valabile in luminanta (fara culoare), dark-uri, bias-uri si flat-uri pentru corectie. FWHM a fost slabut, in jur de 4, ca sa pot pastra aproape toate expunerile. Trackingul a fost insa demential, jurai ca EQ6 e o montura de mare clasa. Cred ca trebuie neaparat colimat telescopul.

IC 342 calibrat_stacat_ST+PS       IC 342

tracking_12ian2014  tracking expuneri IC342

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s