Automatizare observator – testele nr. 2

Azi am primit un ajutor nesperat si extraordinar de la Marian. Dupa sesiunea petrecuta remote acum 2 nopti, si-a propus sa ma ajute sa duc un pas mai departe automatizarea. Asa ca avand in spate experienta sa personala si cunostiintele referitoare la programarea de scripturi care sa apeleze SELETEK-ul (care asa cum am zis, este un controler ce poate comanda multe device-uri astronomice prin ASCOM, dar poate de asemenea sa actioneze si niste relee, cu care pot fi actionate mai departe echipamente electrice diverse),  a scris pentru sistemul meu un set de scripturi in Visual Basic.

Initializarea sistemului meu facuta de la distanta ar trebui sa mearga asa: (1) ma conectez la SELETEK remote prin reteaua locala (deocamdata) accesandu-i IP-ul; (2) din tabloul de comanda PinbyPin al SELETEK-ului pot actiona  prin butoanele de pe ecran pana la 4 relee/port de iesire, deci in principiu 8 relee in total pentru cele doua porturi libere (al treilea fiind destinat exclusiv actionarii focuserului motorizat); (3) apas butonul virtual din PinbyPin care imi deschide acoperisul; (4) apas butonul virtual care-mi porneste calculatorul; (5) odata pornit calculatorul din observator, ma conectez la el via TeamViewer si pornesc MaxPilot-ul care imi comanda la randul sau toata suita de programe de achizitie/ orientare/ focusare pe cer (MaximDL, TheSky, FocusMax); (6) sistemul e complet functional si incep pozele, fara sa ma fi apropiat de el.

Ce a facut Marian a fost sa scrie un prim script care sa-mi permita pornirea motorului acoperisului fara sa mai inserez un releu pentru asta si care sa mearga in mod „impuls”, asa cum merge butonul de pornire al motorului de la acoperis. De asemenea, scriptul actioneaza si un releu care e un fel de intrerupator „general” la motorul acoperisului si care va fi o masura de precautie, care ma va impiedica sa deschid acoperisul din greseala fara ca macar sa-mi dau seama, prin apasarea neintentionata pe butonul de pornire al  motorului.

Un al doilea script face ca secventa de oprire si inchidere a acoperisului sa se faca tot automat, dar nu inainte de a parca telescopul, lasandu-i acestuia timp sa ajunga in pozitia de park si inchizand la sfarsit acelasi releu „general” de la motorul acoperisului, care sa nu permita deschiderea accidentala  a acoperisului.

Am pus programelele in calculator la mine si le-am testat. Totul merge extraordinar, secventele se succed perfect sincronizat, montura raspunde la comanda de parcare asa cum trebuie, fiind corelat cu comenzile date de SELETEK catre relee. Nu ramane decat ca in zilele urmatoare sa fac o cutiuta cu releele reale pe care sa le leg apoi la motorul acoperisului si la butonul de start al calculatorului. Dupa ce fac asta, practic am un sistem automat in toata regula.

Am sa fac un filmulet cu modul in care lucreaza sistemul in faza asta si o sa pun un link si aici. Sunt super incantat si abia acum realizez ca prin cativa pasi mici si aparent neimportanti, saltul facut este urias!

Ramane deschisa problema statiei meteo.

Anunțuri
De jimao22 Publicat în ATM

4 comentarii la “Automatizare observator – testele nr. 2

  1. @javaboymc – asa cum am scris acolo – nu. Este adevarat ca e mai bun dar nici MaxPilote nu e de lepadat. Incearca-l si vezi.

    @Iosif – multumesc. Abia astept sa fie gata. Din acel moment am sa ma reconcentrez pe procesare si prelucrare imagini si date.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s