Automatizare observator – primele teste

Desi am avut mult timp liber in vacanta ce tocmai s-a incheiat, nu am fost foarte pornit in a face foarte multe, desi mi-as fi dorit. Oboseala si stresul unui an extrem de greu m-a facut sa intru intr-o stare de letargie in care privitul la filme a fost una din principalele preocupari. Cu toate astea, gandul meu a fost tot catre astronomie si mental mi-am facut planurile despre cum sa abordez toata problematica ce ma preocupa in mod special in acest moment si anume sa-mi termin observatorul automatizat si daca se poate si autonom. Asa cum am explicat si in topicul deschis de mine aici, este foarte important pentru mine sa realizez acest lucru intrucat regimul meu de viata nu-mi permite mult timp liber si putinul timp ce il pot aloca pasiunii acesteia, vreau sa-l valorific la maxim.

Trei lucruri trebuiesc realizate in perioada imediat urmatoare: implementarea in sistem a unui program de automatizare (CCD Commander, CCD Autopilot, MaxPilote, ACP – genul acesta de programe) [1], proiectarea si executia unei statii meteo care sa fie la randul ei inserata in sistemul hard automatizat, ca parte importanta in asigurarea „supravietuirii” observatorului in situatia schimbarii conditiilor meteo pe parcursul unei sesiuni de astrofotografie [2] si introducerea in sistemul hard al automatizarii a motorului de la acoperis [3]. Ordinea nu trebuie sa fie neaparat aceasta, desigur.

[1] – am avut initial dorinta sa lucrez cu ACP ca si program de automatizare, avand pentru aceasta sprijinul unui coleg de forum, care mi-a pus la dispozitie o versiune functionala a programului (care altfel costa enorm – minim 700 $, maxim 5000 $). La vremea respectiva am facut cateva mici incercari sa ma familiarizez cu programul, avand intentia sa ma ocup serios de el cand aveam la dispozitie un observator functional. Problema e ca intre timp programul meu a devenit nefunctional si a trebuit sa renunt la aceasta versiune „premium” de automatizare. Solutia de back-up a venit de la Marian Achim (achy1978 de pe astronomy.ro ), care a realizat inaintea mea un observator comandat remote si automatizat, folosind pentru aceasta un program gratuit si foarte bun, cum aveam sa constat si eu si anume MaxPilote. Asa ca impreuna cu Marian am facut setarile corecte pentru set-up-ul meu si aseara am facut o prima sesiune se astrofoto remote si automatizata, la Flame Nebula. A fost un succes partial, fiindca partea de autofocus cu MaximDL si partea de astrometrie nu au mers chiar perfect – din 3 incercari, 2 au fost esuate. Ar fi trebuit sa fac testarile din observator, sa vad comportamentul echipamentului in fiecare faza a desfasurarii programului, dar nu am facut asa, preferand confortul sufrageriei datorita oboselii. Deci partea [1] din programul de implementare este partial indeplinita.

[2] – statia meteo cu ARDUINO este o mare provocare, fiind ea insasi un proiect in sine. Si nu unul simplu, tinand cont ca pornesc de la zero absolut in aceasta intreprindere. Am fost la un curs de ARDUINO la Bucuresti acum ceva vreme in urma, ca sa inteleg un pic cu ce ma confrunt si am luat unul impreuna cu toti senzorii necesari, dupa ce in prealabil am scotocit internetul de informatii care sa aiba legatura cu subiectul. Pana acum nu am facut mare lucru fiindca ce nu mi-a placut deloc era limbajul de programare IDE (un fel de C++ modificat) care nu avea un editor de programe cumsecade. De exemplu, ca sa inveti sintaxa foarte multelor comenzi/rutine/biblioteci, trebuie sa sti ce sa cauti, sa scri corect comanda respectiva, sa vezi undeva ce face exact, sa faci compilarea programului si apoi sa vezi pas cu pas unde ai gresit. Extrem de greoi si pentru mine foarte demotivant… Asta pana ieri, cand am descoperit ceva extraordinar –  ATMEL Studio, un program free, caruia i se adauga ca si plug-in un alt program – ARDUINO IDE for Visual Studio. Este ceva ca de exemplu saltul de la MS-DOS la WINDOWS. Programele au la baza VISUAL STUDIO dar spre deosebire de acela, astea sunt gratuite (ambele) si reprezinta solutia la programare pentru mine. Programul pentru ARDUINO se editeaza in ATMEL iar toata baza de comenzi si biblioteci este in program. Daca incepi sa scri un cod, e suficient sa scri 2-3 litere si  un pop-up menu iti indica ce variante ai, scrise corect si fara greseli de sintaxa (paranteze, virgule, etc). In plus, daca vrei sa schimbi numele unei variabile, o schimbi undeva si ea se modifica in tot programul. Daca o variabila o subliniezi cu mouse-ul, ai toate informatiile despre ea – unde a fost declarata, ce reprezinta, ce valori are, unde aste apelata – asa incat devine o joaca sa programez pentru ARDUINO. Sunt extrem de multe facilitati si acum sunt chiar foarte motivat sa incep sa lucrez. Aici sunt niste tutoriale foarte interesante pentru ce am povestit pana acum.

[3] Tot cu Marian am facut posibila apelarea prin ethernet a SELETEK-ului PLATYPUS si comanda lui fara ca vreun calculator sa fie pornit, doar apeland adresa de IP a SELETEK-ului, Asa incat, acum pot prin adaugarea unui releu la unul din porturile de iesire din SELETEK, sa actionez motorul acoperisului, printr-un alt releu sa deschid calculatorul si cu altul sa-i pot da restart calculatorului daca Windows-ul ingheata (se blocheaza).

 

schema automatizare telescopINTEGRARE ASCOM_eng

Asta e schema bloc a sistemului automatizat asa cum o vad pana acum.

Ce ramane de facut – si inca nu-i vad o rezolvare – este sa fac o interfata grafica statiei meteo care sa fie si panou de comanda pentru ea, asa cum este AAG_CloudWatcher, facut pentru statia meteo de la LUNATICO de catre niste programatori din Spania.

Abia astept sa obtin primele rezultate cu sistemul. Daca reusesc sa rezolv [1] si [3], deja pot spune ca am un observator automatizat.

Anunțuri
De jimao22 Publicat în ATM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s